Zaproponowano pierwszy neurofizjologiczny model wyczuwania przez ludzi wilgoci
3 października 2014, 10:50Zgodnie z proponowaną teorią, uczymy się postrzegać wilgoć przy kontakcie skóry z mokrą powierzchnią i poceniu dzięki wielozmysłowej integracji sygnałów termicznych i dotykowych. Dotąd nie potrafiono jednak określić wkładu wskazówek dotykowych i termicznych oraz sposobu ich integrowania przez układ nerwowy. Ostatnio naukowcy zaproponowali hipotezę, że głównym procesem leżącym u podstawy wrażliwości na wilgoć jest centralna integracja zimna i mechanowrażliwości, wspomagana przez aferentne włókna A.
![](/media/lib/112/n-serwerownia-d886d1e2cb2a03c8467b027f8890b21d.jpg)
Alibaba na amerykańskim rynku chmur
5 marca 2015, 09:52Chiński gigant handlu elektronicznego, Alibaba Group, chce podbić amerykański rynek chmur obliczeniowych. Należąca do Alibaby firma Aliyun, największy w Chinach gracz na rynku chmur, właśnie otworzył swoje centrum bazodanowe w Kalifornii. To pierwsza zagraniczna inwestycja tej firmy.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Powiązania stężeń czynnika wzrostu ze schizofrenią
16 lipca 2015, 10:58U pacjentów ze schizofrenią wysoki poziom czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (ang. vascular endothelial growth factor, VEGF) w surowicy krwi koreluje z mniejszymi rozmiarami kory przedczołowej - obszarów mózgu kluczowych dla złożonych procesów myślowych, emocji i zachowania.
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Enzym na zbyt dużą ilość cukru
12 stycznia 2016, 13:31Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.
![](/media/lib/129/n-1209462158_291397-ae421b0cc787d5c17ce70cdc1b970a62.jpeg)
Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny
21 czerwca 2016, 12:38Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.
![](/media/lib/220/n-jelita-e6e2e8d039ade30340054efe241cb115.jpg)
Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego
9 listopada 2016, 07:00Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.
![](/media/lib/102/n-diabel-tasmanski-0b8ef4b8422c29149d39a8279b6d596e.jpg)
Przeżywają nie najsilniejsi...
15 maja 2017, 12:00Australijscy i amerykańscy naukowcy zauważyli, że najbardziej zagrożone zakażeniem i zgonem z powodu raka pyska (ang. DFTD, devil facial tumour disease) są najsprawniejsze diabły tasmańskie.
![](/media/lib/108/n-ibuprofen-6acc517431727226de2eda22d7af5859.jpg)
Ibuprofen hamuje uszkodzenie mózgu płodu przez alkohol
16 listopada 2017, 06:10Przeciwzapalny ibuprofen może zahamować uszkadzający wpływ alkoholu na mózg płodu.
![](/media/lib/311/n-endoprotezoplastyka-2cf80cc39196ff9691e7d4b896e0d80c.jpg)
Markery z moczu pozwalają wyprzedzić diagnostykę obrazową
7 czerwca 2018, 07:42Zidentyfikowano markery z moczu, odróżniające pacjentów po totalnej endoprotezoplastyce stawu biodrowego, którzy doświadczą i nie doświadczą osteolizy, czyli niszczenia kości.
![](/media/lib/329/n-nowotworfibro-be89191b13e3472104395ea8576a1bbe.jpg)
Wirus zabijający raka zyskał nową broń
19 listopada 2018, 11:20Wirus zabijający komórki nowotworowe został wyposażony w nową broń. Naukowcy uzbroili go w proteinę, dzięki której bierze on na cel i zabija również przyległe komórki, chroniące nowotwór przed atakiem ze strony układ odpornościowego.